Alles over het huren van een studentenkamer

20/03/2023
|
770
gas water licht berekenen

Als student heb je vaak de mogelijkheid om op kamers te gaan. De een doet dit direct zodra hij of zij gaat studeren, de ander blijft het liefst zo lang mogelijk thuis wonen. Voor beiden valt iets te zeggen, maar toch kiezen tegenwoordig veel studenten ervoor om een kamer te gaan zoeken. Maar waar moet je allemaal aan denken en wat heb je nodig? Of het nou gaat over je meubels vinden, of je gas water licht berekenen, in deze blog vertellen we je alles over het huren van een studentenkamer.

Hoe vind je een studentenkamer?

Stap 1 van het proces is natuurlijk het vinden van een studentenkamer. Tegenwoordig is dat nog niet zo simpel vanwege het lage aantal vrije woningen. Er zijn verschillende bedrijven die je helpen met het zoeken naar een studentenkamer, maar je eigen netwerk is vaak nog het sterkst. Vraag eens rond aan je medestudenten of zij niet iemand kennen die hun kamer wilt verhuren, of die er nog eentje vrij hebben in het huis. Een goede tip voor het vinden van een kamer is het in de gaten houden van Facebookgroepen. Hierin verzamelen honderden studenten zich voor het delen van vrijstaande kamers in de omgeving. Je kunt hier vaak direct de persoon benaderen die de kamer verhuurt en komt zo makkelijk met elkaar in contact.

Wat heb je nodig voor een studentenkamer?

Voor het huren van een studentenkamer zijn er een aantal dingen nodig die geregeld moeten worden. Zo heb je natuurlijk meubels nodig om je kamer mee in te richten. Denk hierbij aan een goed bed met een bijpassende matras, een ruime kast waar al je kleren in kunnen en een bureau om aan te studeren. Afhankelijk van hoeveel ruimte je in je kamer hebt kun je er bijvoorbeeld ook een tafel en een bank neerzetten.

gas water licht berekenen

Waar moet je op letten bij een studentenkamer?

Wanneer je een kamer gaat huren moet je op een aantal dingen goed letten. Zo moet je uiteraard je contract zorgvuldig doornemen om te kijken of alles wat erin staat ook daadwerkelijk met je afgesproken is. Kijk verder of de kamer in een goede staat is en of je huurprijs niet veel te hoog is. Wanneer je enkel de kale huur betaalt moet je ook nog je gas water licht berekenen. Dit zijn bijkomende, maandelijkse kosten waar je rekening mee moet houden. Probeer er bij een bezichtiging ook op te letten of het huis erg gehorig is. Als je samenwoont met studenten kan er nog wel eens geluidsoverlast veroorzaakt worden en dit kan vervelend zijn als je net wilt gaan slapen of aan het leren bent. In de tweede situatie is het wel handig als je weet hoe je effectief je stof kunt onthouden, maar helemaal ideaal zou het zijn als je simpelweg geen last hebt.

Lees ook:  De gevolgen van recessie op de woningmarkt

Wat kost een studentenkamer?

Een studentenkamer is vaak een redelijk dure grap. Een gemiddelde Nederlandse studentenkamer kost €436 per maand, waarbij een student gemiddeld €181 aan boodschappen uitgeeft. Hou dus rekening met hoge maandelijkse lasten en zorg dat dit binnen je budget past. Het laatste wat je wilt is binnen een paar maanden je spaarrekening op moeten maken omdat je anders de huur niet kunt betalen. De prijs van een studentenkamer verschilt ook nog eens flink per stad of omgeving. In een grote stad als Amsterdam en Utrecht betaal je vaak een stuk meer voor een kamer dan in relatief kleine steden. Hou dit ook in gedachten wanneer je op zoek gaat naar een studentenkamer, wellicht is het voordelig om een kamer te huren nét buiten de stad waar je wilt studeren. Zorg er ook altijd voor dat je een spaarpotje hebt voor onverwachtse uitgaven. Wanneer er bijvoorbeeld iets kapot gaan in je kamer, of je maakt tijdens een feestje waterschade in het huis, moet je toch weten wat je moet doen en moet je hier geld voor hebben. Een spaarpotje is nooit een overbodige luxe.

Nederlanders worden steeds duurzamer

25/04/2024

Zo maak je een leuke schoolfoto

15/04/2024

Dit besteden Nederlandse ondernemers het liefste uit

15/03/2024

De sleutel tot effectievere teamdynamiek

13/03/2024

Inkoopprofessionalisering: wat is het en hoe werkt het?

12/03/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!