De gevolgen van recessie op de woningmarkt

25/08/2022
|
293
makelaar

De banken vierden feest, de ene onbetaalbare hypotheek na de andere. Mensen bleven achter met een torenhoge schuld en de real estate brokers lachte zich het apenzuur. Slechts een handje vol slimme mensen op wallstreet waar nog nooit iemand iets van had gehoord voorzagen een wereldwijde ramp.

De recessie van 2008-2012

Ik heb het natuurlijk over dé oorzaak van de recessie in 2008. Toen de wereldwijde economie instortte dankzij de Amerikaanse huizenmarkt. In het kort hadden te veel banken onrealistische hypotheken goedgekeurd, waardoor mensen achterbleven met torenhoge schulden. Toen ze vervolgens hun hypotheek niet meer konden aflossen gingen alle alarmbellen af. In een poging om alle schuld en verantwoordelijkheid die de banken hadden in een doofpot te stoppen, manipuleerde en verdraaide ze vervolgens de realiteit in de hoop dat het probleem over zou waaien. Dit bleek echter olie op het vuur en de bubbel die ze hadden gecreëerd barstte.

Duizenden mensen verloren daardoor hun huis, bedrijven gingen failliet en het zette een flinke koopkrachtdaling en een inflatie in gang. Dat noemen we de recessie. Het kleine percentage van mensen die short waren gegaan op de huizenmarkt, verdiende er miljarden aan! Dit verhaal is later verteld in de film the big short.

Lees ook:  8 tips voor het verkopen van uw woning

Hoe beïnvloed de recessie de huizenmarkt en andersom

Een makelaar in Maastricht zegt daar het volgende over. In een recessie dalen huizenprijzen normaal gesproken. Een recessie is niet ondenkbaar en zelfs zeer waarschijnlijk na de twee jaar durende pandemie van 2020-2022. De huizenprijzen stegen juist onnatuurlijk hard tijdens de pandemie door de grote vraag die ineens ontstond. Tja, mensen hadden ineens heel veel tijd voor dit soort zaken.

Als er een recessie komt, (die lijkt echt al voor de deur te staan) dan is het meestal zo dat hoe langer de recessie duurt, hoe groter de invloed is op het aantal bedrijven dat het niet trekt. Ontslagen zullen volgen en zullen toenemen naarmate de recessie voortduurt. Het is natuurlijk logisch dat als meer mensen werkloos zijn, dat er dan een lagere behoefte bestaat om huizen te kopen. De huizenprijzen zullen daardoor dalen en mensen met een huis houden hun hart vast dat hun hypotheek niet “onder water” komt te staan. Het zal in zo’n periode ook makkelijker zijn om een hypotheek af te sluiten. Zo beïnvloed de recessie de woningmarkt.

Lees ook: Innovatieve ontwikkelingen in de autobranche.

Parasol vies? Zo pak je dat aan

08/05/2024

Woningruil

06/05/2024

Nederlanders worden steeds duurzamer

25/04/2024

Zo maak je een leuke schoolfoto

15/04/2024

Dit besteden Nederlandse ondernemers het liefste uit

15/03/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!