Wat zijn de nieuwste trends in airconditioning voor 2025?

Iedereen woont graag comfortabel en in een knus huis. Op basis van persoonlijke voorkeuren richt men hun huis in. De ene persoon kiest voor een moderne look, waarbij een ander meer voor een klassiekere uitstraling gaat. Er zijn echter meer factoren die ervoor kunnen zorgen dat iemand zich thuis voelt. Een zo’n factor is de temperatuurregeling in huis. In de koudere periodes heb je het namelijk niet graag koud en in de zomermaanden zit je liever in een koel huis. De ideale oplossing hiervoor kan dan een airconditioning zijn. De laatste jaren zijn deze systemen constant verbeterd en wordt er nog volop in de techniek ervan geïnvesteerd. Maar waar moet je zoal op letten bij de aanschaf van een airco? En wat zijn de nieuwste trends in airconditioning voor 2025?
Duurzaamheid
Alles draait tegenwoordig om duurzaamheid. We zijn steeds meer begaan met het milieu en de toekomst van onze planeet. Hierbij wordt er bij steeds meer producten rekening gehouden met de duurzaamheid ervan, zo ook bij airco’s. Airco modellen maken gebruik van zogenaamde koelmiddelen. Bij varianten voor 2025 was dit nog het koelmiddel genaamd R-410A.
De EU heeft echter besloten dat nieuwe airco’s en warmtepompen vanaf 1 januari 2025 dit koelmiddel niet meer mogen bevatten. Dit heeft allemaal te maken met de GWP-waarde van een product, oftewel de ‘Global Warming Potential’-waarde. Bij airco’s is dit een maatstaf die het opwarmingsvermogen aangeeft met betrekking tot de CO2-waarde. In andere woorden, een airco met een lagere GWP-waarde bevordert dus minder snel de opwarming van de aarde. Modellen die vanaf 2025 verkocht worden, maken gebruik van de duurzamere R-32 en R-454B koelmiddel modellen. Deze zijn beter voor natuur en milieu.
Energie-efficiëntie
We moeten met ons allen tegenwoordig zuiniger met energieverbruik omgaan. Vanuit de overheid en de EU komen er dan ook steeds strengere energienormen. Een van de airco-trends in Valkenburg is het gebruik van slimme ingebouwde thermostaten en het gebruik van omvormer-technologie.

Slimme thermostaat
Een slimme thermostaat voor een airconditioning regelt zelf de temperatuur in huis. Hierdoor kan energie bespaard worden. Het systeem zal zichzelf namelijk uitschakelen zodra een bepaalde ingestelde temperatuur bereikt is. Met een slimme thermostaat kun je zelf ook jouw voorkeuren instellen of aanpassen op het buitenklimaat. Tegenwoordig kan dit vaak via een app of zelfs met spraakcommando’s. Slimme thermostaten worden vaker ook in combinatie met ‘AI’ gebruikt.
Omvormer technologie
Dankzij nieuwe doorbraken op het gebied van omvormers, kan de werking van airco’s tegenwoordig beter geregeld worden. Een omvormer is een elektronisch systeem dat de snelheid van de compressor kan aanpassen. Zo waren er vroeger maar twee opties. De compressor stond uit of draaide op volle toeren. Dankzij de nieuwe omvormer technologieën kan het airco-systeem zelf de optimaal draaisnelheid bepalen van de motor. Dit is uiteindelijk weer beter voor het energieverbruik en de efficiënte van de airco.
Overige technologieën
Met de groei van het internet, kunstmatige intelligentie en de veelzijdigheid van apps, kunnen airco’s in 2025 meer gebruiksgemak bieden. Dankzij een wifi-verbinding met jouw airco, kun je vanuit overal in huis de temperatuur regelen. Dit gaat meestal via een app. Tegenwoordig kun je via deze apps ook steeds meer opties bedienen van de airco. Hiermee kun je bijvoorbeeld bepaalde tijdvensters instellen waarop de airco aan moet gaan. Ook kun je voordat je thuis aankomt alvast de airco aanzetten. Ideaal tijdens warme dagen.
Kunstmatige intelligentie kan zelf bepaalde waardes meten en zich hierop aanpassen. Zo kan ‘AI’ de temperatuur, ventilatorsnelheid en luchtstroom automatisch aanpassen. Dit doet de ‘AI’ op basis van zelf ingestelde waarden of op basis van waarden van de fabrikant. Dit moet er allemaal voor zorgen dat het systeem zo energiezuinig en milieuvriendelijk mogelijk functioneert.

Hybride systemen
Zijn er dan nog nieuwe trends voor airconditioning in 2025? Jazeker! Steeds vaker zie je dat fabrikanten hybride airco systemen op de markt brengen. Dit is een combinatie van airco én warmtepomp ineen. Hoe werkt dit? Door warmte uit de lucht te onttrekken, wordt deze lucht in de warmtepomp, door middel van druk, verhoogd. Dit gebeurt snel en efficiënt, waarmee het ook nog eens zuiniger is dan een cv-ketel.
Het voordeel van een hybride airco is dat je 1 apparaat gebruikt voor zowel de koeling als de verwarming van jouw huis. De centrale verwarming hoeft dus ook minder vaak gebruikt te worden. Daarbij werkt een hybride airco met warmtepomp, net zoals een standaard airco, volledig op elektriciteit. Je bespaart dus op het gas dat normaal via een cv-ketel wél verbruikt zou worden.
Nu ben je up-to-date met de nieuwste trends in airconditioning voor 2025. De trends voor de komende jaren zullen zich blijven focussen op nóg meer energie-efficiënte technologieën en het gebruik van ‘AI’. Zo zal iedereen op den duur duurzaam wonen.