4 redenen om te kiezen voor parketvloeren

20/10/2023
|
213
redenen voor parketvloeren

Een parketvloer is een tijdloze keuze voor elk huis, en de voordelen ervan reiken verder dan alleen esthetische aantrekkingskracht. Daarom zal deze blog aandacht besteden aan vier redenen om te kiezen voor parketvloeren. Meer over parketvloeren in Limburg vind je hier.

Natuurlijke schoonheid

Parketvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, zoals eiken, kersen, esdoorn en walnoot. Elk hout heeft zijn eigen unieke nerfpatroon en kleurvariaties, waardoor elke vloer een individuele uitstraling heeft. Houten vloeren zijn duurzaam en gaan tientallen jaren mee, mits ze goed worden onderhouden. Ze passen bij verschillende interieurstijlen en kunnen gemakkelijk worden aangepast aan veranderende trends door simpelweg het afwerkingsmateriaal te vernieuwen. De natuurlijke slijtage en patina die zich in de loop der tijd ontwikkelen, voegen alleen maar karakter toe aan de vloer.

Duurzame vloeren

De meeste parketvloeren worden gemaakt van hout, een hernieuwbare natuurlijke hulpbron. Verantwoord bosbeheer zorgt ervoor dat er altijd nieuwe bomen worden geplant om de gebruikte te vervangen, wat het milieu ten goede komt. Als parketvloeren na verloop van tijd tekenen van slijtage vertonen, kunnen ze worden geschuurd en opnieuw afgewerkt om er weer als nieuw uit te zien. Dit verlengt de levensduur van de vloer en vermindert de behoefte aan vervanging. Houten vloeren hebben uitstekende thermische eigenschappen en dragen bij aan de isolatie van een ruimte. Dit betekent dat ze kunnen helpen om de energie-efficiëntie van een huis te verbeteren door de warmte vast te houden en energiekosten te verlagen. Als een parketvloer om welke reden dan ook moet worden verwijderd, kan het hout vaak worden hergebruikt of gerecycled, waardoor er minder afval ontstaat.

Lees ook:  Zonder makelaar een huis kopen, hier moet je op letten
redenen voor parketvloeren

Veel verschillende soorten parket

Er zijn verschillende soorten parketvloeren beschikbaar, elk met zijn eigen unieke kenmerken en uitstraling. Niet alleen de soort hout kan verschillen, maar ook de manier waarop de vloer gelegd wordt. Zo heb je het traditioneel parket dat weer onderverdeeld kan worden in tapis, massieve stroken en mozaïek. Daarnaast heb je industrieel parket, lamelparket, en MDF-parket. Zo kun je zelf de parketvloer kiezen, die bij jouw interieur past.

Geschikt voor vloerverwarming

Parketvloeren kunnen geschikt zijn voor vloerverwarming, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden om ervoor te zorgen dat de combinatie goed werkt. Kies hierbij bijvoorbeeld wel een houtsoort die goed bestand is tegen temperatuurschommelingen en vocht. Eikenhout is bijvoorbeeld een populaire keuze, omdat het minder gevoelig is voor krimp en uitzetting. Dunner parket is over het algemeen beter geschikt voor vloerverwarming, omdat het de warmte gemakkelijker kan geleiden. Een dikte van 14 tot 15 mm is vaak ideaal. Kies voor zwevend gelegd parket of parket dat is gelijmd op de ondervloer. Dit maakt het gemakkelijker om de uitzetting en krimp van het hout op te vangen.

Vond je deze blog nu interessant? Lees dan ook deze artikelen over hoe je opvalt als je een huis wilt kopen of hoe je een interieur creëert met Oosterse invloeden.

Scooter racing, wat is het en hoe werkt het?

22/05/2024

Waarom teambuilding zo belangrijk is

21/05/2024

Zo rijd je veilig op de motor!

14/05/2024

Parasol vies? Zo pak je dat aan

08/05/2024

Woningruil

06/05/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!