Tips bij genderneutraal opvoeden

26/08/2022
|
222
genderneutraal opvoeden

Steeds meer ouders kiezen er tegenwoordig voor om hun kind genderneutraal op te voeden. Dit houdt in dat je je kind de vrijheid geeft om te zijn wie hij of zij wil. Je laat je kind volledig vrij om te bepalen met welk speelgoed het wilt spelen, welke activiteiten het wilt doen, welke kleding het wilt dragen enzovoorts. Het is op deze manier niet meer vanzelfsprekend dat meisjes met poppen spelen en de kleur roze leuk vinden en dat jongens houden van voetbal of het spelen met auto’s. Wil jij je kind ook genderneutraal opvoeden en de vrijheid geven om zich te ontwikkelen tot wie hij of zij wil zijn? Dan hebben we een aantal tips voor je.

Tips bij genderneutrale opvoeding

We snappen dat je het lastig vindt om te bepalen hoe je je kind nu het beste genderneutraal kunt opvoeden. Hier zijn uiteraard geen vaste regels of standaarden voor. Het is iets wat pas in de laatste jaren is opgekomen. Doe dan ook vooral wat volgens jou als ouder goed voelt en probeer je kind niet per se als een meisje of jongen te zien, maar als een kind. We hebben wel een aantal tips die aansluiten op een genderneutrale opvoeding, namelijk:

 • Wees voorzichtig met je woorden
  Genderstereotypering zit bij de meeste mensen diep ingeworteld, ook al willen we dat misschien niet. Tegen je zoon zou je al sneller complimenten als “stoer” geven, terwijl je je dochter bijvoorbeeld over haar jurkje zou complimenteren. Probeer zowel jongens als meiden dezelfde soort complimenten te geven, dezelfde soort vragen te stellen enzovoorts.
  Probeer ook bepaalde uitspraken zoals "weest een vent!" of "je gooit als een meisje" op een andere manier te formuleren.
 • Kies voor genderneutrale kleding
  Ga je shoppen voor je baby? Kies dan voor kleuren die zoveel mogelijk genderneutraal zijn en vermijd in eerste instantie roze of blauw. Er zijn zoveel leuke kleuren? Wat dacht je van geel, rood, groen, wit, zwart of oranje? Zodra je kindje wat ouder is, kun je hem/haar zoveel mogelijk zelf kleding laten uitzoeken.
 • Ga voor genderneutrale voorleesboeken
  In sprookjes en andere verhalen uit voorleesboeken komen heel veel stereotypen en duidelijke rolverdelingen tussen man en vrouw voor. Maar er zijn ook genoeg leuke genderneutrale boekjes te vinden!
 • Zorg voor een gevarieerd aanbod aan speelgoed
  Koop verschillende soorten speelgoed voor je kind. Dus niet alleen barbiepoppen voor meisjes en auto’s voor jongens. Koop diverse speelgoedartikelen, zoals superhelden-poppen, tractors, bordspellen en blokken, zodat je kind zelf kan kijken wat voor hem/haar is weggelegd.
Lees ook:  Zo wordt privacygevoelige informatie vernietigd

Ben jij nog op zoek naar leuk genderneutraal speelgoed voor je kind, of misschien wel een leuk geboortecadeau voor een pasgeboren baby van ouders die hun kind genderneutraal willen opvoeden? Neem dan eens een kijkje op de website van Freubelshoponline. Hier vind je diverse soorten speelgoed en geboortecadeaus die niet zo stereotype zijn en die zowel jongens als meisjes leuk kunnen vinden.

Heb je deze blog gelezen en ben je geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan eens onze blog over “5 manieren om meer te ontspannen"

Scooter racing, wat is het en hoe werkt het?

22/05/2024

Waarom teambuilding zo belangrijk is

21/05/2024

Zo rijd je veilig op de motor!

14/05/2024

Parasol vies? Zo pak je dat aan

08/05/2024

Woningruil

06/05/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!