Eeuwenoud verschijnsel: het gebruik van verdovende middelen

12/09/2022
|
297
Verdovende middelen

Een 1000 jaar oude sjamanen tas met 5-MEO-DMT in Bolivia, keizer Shen Nung die in 2800 BC medicinale cannabis kreeg toegediend en amfetamine wat voor het eerst gebruikt werd tijdens de 2de wereldoorlog als stimulansen op het strijdveld. Verdovende middelen zijn iets wat van alle tijden is. In deze korte blog nemen we je mee door een paar manieren van hoe verdovende middelen vroeger gebruikt werden.

Shen Nung en verdovende middelen

Shen Nung, ook wel de vader van de Chinese medicijnen en farmacologie genoemd, was een Chinese keizer die ongeveer 5000 jaar geleden leefde en naar wie gerefereerd wordt als de ‘Yan-keizer’. Deze naam vertaald naar ‘de goddelijke boer’, doordat hij geroemd wordt om hedendaagse agricultuur naar China te brengen.

Shen Nung heeft het eerste gedocumenteerde boek geschreven over hoe bepaalde bladeren en kruiden een medicinale werking konden hebben. Uiteindelijk heeft hij 365 bladeren en kruiden geproefd voor medicinale doeleinde waarvan één cannabis was. Helaas is hij aan een giftige overdosis gestorven door zijn avontuurlijke behoefte naar onbekende middelen. Alsnog wordt zijn bijdrage gezien als de eerste opzet voor Chinese medicijnen.

Coca

Coca, in de volksmond beter bekend als cocaïne, komt van de Zuid-Amerikaanse Coca plant. Het eerste gebruik van de werkende stof in Coca komt van bijna 3000 jaar voor Christus, namelijk door de aloude Inca’s. Doordat zij op hoge bergen woonden was de lucht zeer ijl. Om hun hart sneller te laten kloppen en hun ademhaling te versnellen kauwde de Inca’s op de Coca plant bladeren.

Lees ook:  Zo creëer je een lounge-sfeer

Daarnaast kauwde Peruvianen het een geruime tijd voor religieuze doeleinden. Dit hield op in 1532 toen de Spanjaarden invielen en elke vorm van lokale religie probeerde af te schaffen. Dit betekent niet dat de Spanjaarden de Coca bladeren niet gebruikten. Spanje had zilver mijnen in Zuid-Amerika waar Indische slaven ingezet werden om zilver te winnen. Om deze slaven controleerbaarder te maken gaven de Spanjaarden hun in overvloed Coca bladeren.

Opium

5000 duizend jaar oude Sumerische kleitabletten laten de eerste prescripties van opium zien in de menselijke geschiedenis. Hierbij wordt geloofd door wetenschappers dat er gerefereerd wordt naar de ‘opium poppy’ bloem op de tabletten. De Griekse Neolithische samenleving toont ook tekenen van kennis van de ‘opium poppy’ doordat een van hun godinnen wordt afgebeeld rondom de bloem. Dit was rond 1500 BC. In deze zelfde periode zijn opium capsules gevonden rondom zowel Cyprus als Egypte.

Al dit stelt toch één ding: het gebruik en het taboe rond verdovende middelen bestaat al zo lang als de mens.

Heb je deze blog gelezen en ben je geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan eens onze blog over "het belang van protocollen en processen"

Scooter racing, wat is het en hoe werkt het?

22/05/2024

Waarom teambuilding zo belangrijk is

21/05/2024

Zo rijd je veilig op de motor!

14/05/2024

Parasol vies? Zo pak je dat aan

08/05/2024

Woningruil

06/05/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!