De cijfers van 2023: wat aten en dronken we het vaakst?

Je eet- en drinkpatroon zegt veel over hoe je leeft. Dit werd in 2023 weer duidelijk zichtbaar. We kozen vaker voor plantaardige producten, lieten rood of bewerkt vlees vaker staan en bleven trouw aan brood, granen en zuivel. Verder was er ook een verschuiving in ons alcoholgebruik, zo dronken mensen minder vaak overmatig. Dit laat zien dat we steeds bewuster omgaan met wat we in ons lichaam stoppen. Laten we samen kijken naar wat we het meest aten en dronken in 2023 en welke gewoontes opvielen.
Wat aten we het vaakst?
In 2023 werd gekozen voor een mix van vertrouwde keuzes en nieuwe, bewustere keuzes. Brood, zuivel en granen bleven veel gebruikt. Deze zorgen voor energie en passen goed in je dagelijkse routine. Daarnaast werd er steeds vaker gekozen voor het plantaardig alternatief, meer groente, fruit, peulvruchten en ongezouten noten. Hierdoor werd rood of bewerkt vlees minder vaak gegeten. Toch volgde niet iedereen deze voedingstrends. Doorgaans maakte de 65-plussers de gezondste keuzes wat betreft voeding. Tieners daarentegen kozen vaker voor een ongezonde optie, ze kozen vaker voor snacks en suikerhoudende dranken.
Wat dronken we het meeste?
In 2023 was water de meest gedronken drank onder de Nederlanders. Op het gebied van alcoholgebruik nam het aantal zware drinkers, mensen die wekelijks boven de gestelde norm uitkomen, naar een van laagste niveaus van de afgelopen jaren. Bier blijft de meest geconsumeerde alcoholische drank, gevolgd door wijn en sterke drank. Waar de alcoholische dranken afnamen in populariteit, stegen de niet-alcoholische dranken, van bruisend water tot alcoholvrije varianten van bier en wijn. Dit laat zien dat we bewuster omgaan met alcohol. Zo dronken steeds meer volwassenen volgens de richtlijn van maximaal een glas per dag. Deze trend zette zich ook voort in 2024, wat suggereert dat verantwoord drinken voor veel mensen een gewoonte aan het worden is. Ook leuk om te lezen: onze blog over feiten en fabels over alcohol.

De verschillen tussen jong en oud
Leeftijd speelt een grote rol in ons eet- en drinkpatroon van 2023. Zo lag de voorkeur voor jongeren vaak op snacks en zoete dranken. Een aanzienlijk deel hiervan dronk zelfs dagelijks een suikerhoudend drankje. Groente en fruit werd door deze groep juist minder vaak gegeten. Voor kinderen onder de 12 jaar nam het aantal dagelijks fruit zelfs wat af. Daarentegen gingen de 65-plussers juist vaker meer bewust om met voeding. Zij aten vaker groenten, volkorenproducten en gevarieerde maaltijden. Deze verschillen maken duidelijk dat eet- en drinkgewoontes sterk afhangen van je levensfase, kennis en omgeving.
Slimme keuzes maken bij eten en drinken
Terugkijkend op 2023 is er genoeg om positief over te zijn. Zo zagen de borden er gevarieerder en plantaardiger uit, terwijl minder vaak de keuze voor alcohol gemaakt werd. Daarnaast lieten we zien dat gezondheid en genieten ook samen kunnen gaan. Om deze lijn goed vast te kunnen houden, loont het om kleine, haalbare stappen te zetten. Wissel bijvoorbeeld een ongezonde snack af met fruit of noten en vervang frisdrank door water of thee. Wil je graag een glas wijn? Kies dan voor een rode wijn die lekker combineert met je gerecht. Maak keuzes die zowel lekker zijn als bijdragen aan je welzijn.
Ontdek nieuwe smaken met plezier
Houd je van experimenteren met nieuwe smaken? Dan biedt 2023 genoeg inspiratie voor de toekomst. Je hoeft je eet- en drinkgewoonten niet helemaal om te gooien om een verschil te maken. Probeer eens een nieuwe groentesoort of ander type brood. Ook in je drinken kun je variëren, proef bijvoorbeeld eens een tempranillo, deze Spaanse druif staat bekend om zijn fruitige karakter en toegankelijke smaak. Dit soort kleine aanpassingen en ontdekkingen houden je voeding interessant en blijf je nieuwsgierig naar meer.