Wat wel en niet zeggen in een gesprek over duurzaamheid

19/07/2023
|
140

Duurzaamheid is een belangrijker onderwerp dan ooit en het is niet gek dat iedereen zijn of haar mening wilt ventileren. Of het nu gaat om collega’s die praten bij het koffieautomaat of wanneer je met vrienden een drankje doet in de stad: niemand gaat nog een gesprek over zonnepanelen of elektrische auto’s uit de weg. Maar hoe houd je zo’n gesprek leuk en voorkom je dat er ruzie ontstaat? Wij hebben de belangrijkste do’s en don’ts op een rijtje gezet.

Wat je wel kunt zeggen:

Het belangrijkste is om zo open mogelijk het gesprek aan te gaan. Ook als je zelf niet erg bezig bent met het thema duurzaamheid, kun je oprechte interesse tonen en vragen stellen. Misschien raak je wel in gesprek over iets wat jou ook interesseert en toch aansluit op de ontwikkeling van het milieu. Denk bijvoorbeeld aan sport of je favoriete eten. Het kan er ook voor zorgen dat jouw eigen kijk verandert en dat er dingen ter sprake komen die je uiteindelijk zelf ook wel wilt toepassen. Ook als na een tijdje blijkt dat jij en je gesprekspartner dezelfde visie delen, kun je op een beleefde manier aangeven dat je zijn mening waardeert, maar dat jij toch anders naar het onderwerp kijkt. Door persoonlijke voorbeelden te geven en hiermee je standpunt te versterken, kan die andere ook een goed inkijkje krijgen in jouw denkwijze.

Wat je beter kunt vermijden:

Daarnaast zijn er ook echte dont’s wanneer je gevoelige thema’s bespreekt met een handhavingsjurist. Vermijd het gebruik van vage of overdreven bewoordingen zonder concrete acties te bespreken. Zeg bijvoorbeeld niet: "We moeten allemaal groener leven." In plaats daarvan kun je specifieke stappen voorstellen, zoals het verminderen van afval of het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen. Zorg ook dat je weet waar je over praat en breng niet iets ter sprake als je het fijne er niet van weet. In plaats van tegen de mening van de ander in te gaan, zou je kunnen zeggen dat je niet precies weet hoe het zit en dat je je eerst verder in een onderwerp, zoals klimaatstress, wilt verdiepen.

Lees ook:  Overnachten in een vrachtwagen: zo krijg je voldoende slaap

Daarnaast is het ook waardevol om niet alleen kritiek te geven, maar ook een oplossing. In plaats van te zeggen: "Je zou echt moeten stoppen met het kopen van plastic flessen," kun je zeggen: "Ik heb ontdekt dat het gebruik van een herbruikbare waterfles een eenvoudige manier is om plastic afval te verminderen. Misschien vind je het ook nuttig." Ook als je merkt dat jouw gesprekspartner niks heeft met duurzaamheid of dat jij zelf nogal sceptisch bent over duurzame oplossingen, raden we je af om de directe zin ‘ach, het heeft toch geen zin’ te gebruiken. Probeer er altijd een positieve draai aan te geven door bijvoorbeeld te zeggen dat het je aan het denken heeft gezet of dat je het mooi vindt dat diegene zo gepassioneerd is over het onderwerp. In het uiterste geval kun je een bruggetje maken naar een ander onderwerp waarvan je weet dat het jullie beiden interesseert.

Meer blogs lezen? Lees dan een terugblik op de tuintrends van 2023

Parasol vies? Zo pak je dat aan

08/05/2024

Woningruil

06/05/2024

Nederlanders worden steeds duurzamer

25/04/2024

Zo maak je een leuke schoolfoto

15/04/2024

Dit besteden Nederlandse ondernemers het liefste uit

15/03/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!