Deze planten mogen in de volle zon staan!

27/10/2023
|
165
planten volle zon

In de wereld van tuinieren en landschapsarchitectuur is de keuze van planten van cruciaal belang, vooral als het gaat om die zonnige plekken in uw tuin. In dit artikel gaan we dieper in op "Planten voor de volle zon." We bespreken welke planten het beste gedijen in direct zonlicht, hoe u ze kunt verzorgen en enkele creatieve ideeën om uw tuin op te fleuren. Laten we beginnen!

De voordelen van planten voor de volle zon

Planten voor de volle zon staan bekend om hun overvloedige bloemen. Deze vrolijke bloesems kunnen uw buitenruimte transformeren in een oase van kleur en schoonheid. Sommige zonneminnaars zijn verrassend gemakkelijk te verzorgen, wat uw tuinonderhoud tot een minimum beperkt.

Het kiezen van de juiste planten kan bijdragen aan het aantrekken van nuttige bestuivers zoals bijen en vlinders, waardoor uw tuin een bloeiende omgeving wordt. Deze planten kunnen de hitte van de volle zon aan, wat betekent dat ze er geweldig uitzien, zelfs op de warmste dagen van het jaar.

Populaire planten voor de volle zon

Er zijn drie planten die we hier even uitlichten. Het zijn regelrechte zonaanbidders die het waarderen als je ze in volle zon zet...

Lavendel

Lavendel is een prachtige en geurige plant die bekend staat om zijn blauwe, paarse of zelfs witte bloemen. Het is een populaire keuze voor tuiniers vanwege de esthetische waarde en de heerlijke geur die de plant afgeeft. Hier zijn enkele belangrijke verzorgingstips voor lavendel:

Lavendel gedijt het best in volle zon. Zorg ervoor dat je een plek in je tuin kiest waar de plant minstens 6 tot 8 uur zonlicht per dag ontvangt. Lavendel houdt van goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is. Als de bodem te dicht is, kan de plant vatbaar worden voor wortelrot. Het toevoegen van zand aan de grond kan helpen de afwatering te verbeteren.

In het begin, wanneer de lavendel nog jong is, heeft hij wat regelmatige bewatering nodig. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Zodra de plant is gevestigd, heeft hij echter weinig water nodig. Lavendel is redelijk droogtetolerant en overbewatering kan schadelijk zijn.

Het snoeien van lavendel is essentieel om de plant compact en gezond te houden. Doe dit in het vroege voorjaar of late voorjaar, nadat de vorst voorbij is. Knip de uitgebloeide bloemen en ongeveer een derde van de plant terug. Hierdoor kan de lavendel nieuwe groei bevorderen en voorkomt het dat de plant te houterig wordt. Lavendel heeft niet veel meststof nodig. Het is raadzaam om een lichte toepassing van een uitgebalanceerde meststof in het voorjaar te geven.

Hoewel lavendel over het algemeen winterhard is, kan het in strenge winters en bij langdurige vorst schade oplopen. Het kan helpen om de plant te bedekken met stro of mulch om deze te beschermen. Lavendel is over het algemeen resistent tegen veel plagen en ziekten. Het kan af en toe last hebben van bladluizen of witte vlieg. Als dat gebeurt, is een milde zeepoplossing meestal voldoende om het probleem op te lossen.

Lees ook:  Wat te doen bij waterschade in huis?

Met de juiste zorg en aandacht zal lavendel gedijen in de volle zon en uw tuin verrijken met zijn prachtige bloemen en heerlijke geur.

lees ook Schaduwplekken creëren in de tuin

planten volle zon

Zonnebloem

Zonnebloemen zijn vrolijke, zonnige bloemen die elke tuin opfleuren. Hier zijn enkele essentiële verzorgingstips:

 • Zonnebloemen hebben minstens 6 tot 8 uur zonlicht per dag nodig. Zorg ervoor dat je een zonnige plek in je tuin kiest waar ze de volle stralen van de zon kunnen ontvangen.
 • Ze gedijen in goed doorlatende, vruchtbare grond. Voeg compost toe om de bodemkwaliteit te verbeteren. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, omdat zonnebloemen gevoelig zijn voor wortelrot.
 • Geef zonnebloemen regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd overmatig water geven, omdat dit de wortels kan beschadigen.
 • Zonnebloemen kunnen behoorlijk hoog worden en hebben soms ondersteuning nodig. Plaats stevige stokken naast de planten en bind ze voorzichtig vast om te voorkomen dat ze omvallen.
 • Verwijder uitgebloeide bloemen om de plant aan te moedigen nieuwe knoppen te produceren. Dit verlengt de bloeiperiode.
 • Zonnebloemen hebben over het algemeen niet veel meststof nodig. Een keer per maand een uitgebalanceerde meststof toedienen is meestal voldoende.

Agapanthus (Lelie van de Nijl)

De Agapanthus, ook wel bekend als de Lelie van de Nijl, is een elegante bloeiende plant. Hier zijn enkele verzorgingstips:

 • Agapanthus gedijt in de volle zon, maar ze kunnen ook enkele uren schaduw verdragen. Ze moeten echter nog steeds voldoende zonlicht krijgen om goed te groeien.
 • Ze geven de voorkeur aan goed doorlatende, vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, omdat dit de wortels kan beschadigen.
 • Geef Agapanthus regelmatig water tijdens het groeiseizoen. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft. In de winter kan de watergift worden verminderd.
 • Na de bloei kunt u de uitgebloeide bloemstelen terugsnoeien. Dit bevordert nieuwe groei en houdt de plant netjes.
 • Agapanthus is gevoelig voor vorst. In koudere klimaten is het raadzaam om de plant in de winter te beschermen door mulch of stro rond de basis aan te brengen.
 • Geef Agapanthus in het voorjaar een uitgebalanceerde meststof om de groei te stimuleren. Overbemesting moet echter worden vermeden.

De Agapanthus is een prachtige plant die een tuin kunnen transformeren. Door de juiste zorg en aandacht te geven, kunnen ze gedijen en uw buitenruimte verfraaien met hun kleurrijke bloemen.

Toch een andere plant? Kies dan bijvoorbeeld voor vetplanten. Vetplanten zijn de perfecte keuze voor wie weinig tijd heeft voor tuinonderhoud. Ze zijn bestand tegen droge, zonnige omstandigheden. Wil je juist meer weten over schaduwplanten? Lees dan hier meer informatie.

Bekijk ook Wat is klimaatstress en wat doe je eraan?

Scooter racing, wat is het en hoe werkt het?

22/05/2024

Waarom teambuilding zo belangrijk is

21/05/2024

Zo rijd je veilig op de motor!

14/05/2024

Parasol vies? Zo pak je dat aan

08/05/2024

Woningruil

06/05/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!