Duurzaamheid en technologie in interieurbranche voeren opnieuw de boventoon
In de afgelopen jaren zien we steeds meer een verschuiving in de manier waarop ons interieur wordt vormgegeven. Waar vroeger duurzaamheid en technologie in de interieurbranche nog onbelangrijke elementen waren, zijn ze anno 2024 wezenlijk aanwezig in een gemiddeld interieurontwerp. Er is een toenemende vraag naar slimme oplossingen in huis en naar milieuvriendelijkheid in onze huishoudens, waardoor een nieuwe benadering bij de interieurinrichting nodig is gebleken.
Duurzaamheid in interieur
Duurzaamheid vind je niet alleen in de transportsector steeds meer terug, maar ook in de interieurbranche. Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek is gebleken dat circa zestig procent van alle Nederlandse huishoudens kiest voor duurzaamheid bij het inrichten van de woning. Mensen kiezen voor zonnepanelen en warmtepompen. Ze nemen dubbelglas en isoleren de woning beter. Tevens wordt er steeds meer gekozen bij de interieurontwerpen voor duurzaamheid. Mensen kiezen bijvoorbeeld steeds meer voor gerecyclede materialen en voor energiezuinige apparaten in hun wooninrichting.
Steeds meer energiezuinige apparaten
We verwerken steeds meer energiezuinige, technologische oplossingen in ons interieur die ons niet alleen helpen besparen, maar ook het wooncomfort verhogen. We plaatsen steeds meer zonnepanelen op de daken van onze woningen, die de stroom leveren om onze huishoudelijke apparaten aan te drijven. Warmtepompen worden steeds meer in onze huishoudens geïnstalleerd, waardoor we steeds vaker aardgasvrij wonen mogelijk maken. Bovendien zijn de apparaten die we installeren van de modernste gemakken voorzien, zoals energiebesparingsmodi en dergelijke. Aan de hand van de energielabels kunnen we bovendien de energiezuinigheid van een apparaat al voor de aankoop aflezen.
Duurzame materialen
Binnen de interieurbouw wordt er steeds meer gebruikgemaakt van duurzame materialen, zoals hout, bamboe en bioplastics. Deze materialen vind je terug in kantoorpanden en woningen. Dus in zowel luxe badkamers als design keukens kom je steeds meer materialen tegen, die bijdragen aan een lagere ecologische voetafdruk. Denk bijvoorbeeld aan minimalistische raamdecoratie van linnen. Bovendien wordt er in zowel woningen als kantoorpanden steeds meer aandacht besteed aan het recyclen van oude materialen. Men scheidt afval. Oude meubels worden niet meteen verkocht, maar eerst gerepareerd of naar een tweedehands winkel gebracht. Er ontstaat kortom steeds meer een circulaire economie, die ook in je eigen geldbuidel besparingen oplevert. Uit onderzoek van de Green Building Council is namelijk gebleken dat duurzame gebouwen 30% lagere energiekosten met zich meebrengen.
Duurzaamheid in textiel en vloerbedekking
Textiel en vloerbekleding zijn belangrijke elementen van elk interieur. Duurzame stoffen, zoals velours, gerecycled polyester en breigoed, worden op meubels toegepast, maar ook in decoraties. De vloerbedekkingskeuze verschuift langzaam naar natuurlijke materialen die esthetisch ogen en eveneens bijdragen aan de milieuvriendelijkheid van het interieur. Je ziet ook steeds meer vloerkleden terug, vervaardigd uit natuurlijke materialen als hennep, wol en gerecyclede materialen.
Innovatieve en slimme technologieën
Moderne technologieën worden in het interieur verwerkt om het wooncomfort een boost te geven. Wat vroeger nog gezien werd als een exclusieve oplossing, wordt steeds meer in de wooninrichting toegepast. Denk bijvoorbeeld aan slimme apparaten en slimme verlichting, die je op afstand kunt bedienen en die je nog meer helpen met het besparen van energie. Bovendien kun je allerhande apps downloaden, die je energieverbruik bijhouden en je kunnen helpen bij duurzame keuzes.
Duurzaamheid en technologie blijft in interieurbranche van belang
De verwachting is dat duurzaamheid en technologie belangrijke factoren blijven binnen de interieurbranche. De vraag naar duurzamere manieren van leven zal blijven toenemen, wat zijn uitwerking zal hebben in de interieurbranche. Consumenten worden zich steeds meer bewust van hun invloed op het milieu en eisen daarom meer duurzaamheid van hun leefruimtes. Daarom blijven ontwerpers en fabrikanten op hun beurt ook maar weer vernieuwen en verduurzamen om aan de vraag te kunnen blijven voldoen.
Bovendien ontwikkelt de technologie zich steeds meer, waardoor ook AI-gestuurde interieurontwerpen steeds groter worden. Deze geautomatiseerde ontwerpen bieden op maat gemaakte en duurzame oplossingen op basis van jouw voorkeuren en levensstijlen.