Innovatieve verpakkingsontwerpen van de laatste jaren

28/05/2024
|
82
Innovatieve verpakkingsontwerpen

Verpakkingen spelen een belangrijke rol als het gaat om productbescherming. Het duurzaamheidsaspect speelt hierbij een steeds grotere rol. Door de groeiende vraag naar duurzaamheid en milieuvriendelijke verpakkingen, zijn consumenten gedwongen om verpakkingsontwerpen op een duurzame en vernieuwbare manier vorm te geven. In deze blog bespreken we enkele van de nieuwste en meest innovatieve verpakkingsontwerpen van de laatste jaren.

De toekomst: duurzaamheid voorop

Duurzaamheid is in ons dagelijks leven niet meer weg te denken. Het is overal om ons heen. Van de zonnepanelen op het dak tot de elektrische auto’s op de weg. Tegenwoordig maken consumenten ook milieubewustere keuzes als het om het koopgedrag gaat. Naast de vraag naar bio-producten, zien we ook een stijgende lijn in de vraag naar onschadelijke, biologisch afbreekbare en recyclebare product verpakkingen. Producenten, bedrijven en organisaties zijn hierdoor gedwongen om hun verpakkingsontwerpen aan te passen aan de behoeften van de consument. Hiermee draag je als bedrijf niet alleen bij aan een beter milieu, maar zorg je ook voor een positief merkimago, merkbekendheid en een groei in klantloyaliteit.

Lees hier meer over hoe je merkbekendheid opbouwt.

Herbruikbare verpakkingen: afval verminderend

Als alternatief voor wegwerpverpakkingen, zijn herbruikbare verpakkingen in het leven geroepen. Deze verpakkingen zijn ontworpen, de naam zal het wellicht al onthullen, om meerdere malen gebruikt te worden. Een bekend voorbeeld hiervan is de trendy totebag. Mensen nemen tegenwoordig steeds vaker hun eigen tas mee en slaan hiermee de plastic wegwerptas van de supermarkt over. Ook de navulbare flessen zijn gegroeid in populariteit. De Stanley cups bijvoorbeeld zijn handig in gebruik, makkelijk navulbaar en handig om mee te nemen. Een goed alternatief voor blikjes of plastic flesjes.

Slimme verpakkingsontwerpen: functioneel en gebruiksvriendelijk

Deze ‘smart packaging’ zijn een van de meest innovatieve verpakkingsontwerpen van de laatste jaren. De technologische ontwikkelingen en fijne gebruikservaring heeft de functionaliteit van deze slimme verpakkingen geoptimaliseerd. Verpakkingen met bijvoorbeeld QR-codes zorgen er bijvoorbeeld voor dat de informatie over een product op één plek staat opgeslagen en digitaal terug te vinden is.

Met al die technologische ontwikkelingen en innovaties is het wel nog altijd belangrijk om het gebruiksgemak te garanderen. Hierbij is het belangrijk om de doelgroep duidelijk in kaart te brengen. Momenteel leven we in een vergrijzende samenleving. Hierdoor is het dus belangrijk om de toegankelijkheid en gebruiksgemak niet te ingewikkeld te maken. Bij het kiezen van het juiste verpakkingsontwerp is het dus belangrijk om het simpel te houden.

Lees ook:  Software om het werken makkelijker te maken

Robotisering: 3D-printen

Met de opkomst van robotisering en andere technologische ontwikkelingen, speelt 3D printen in vele branches een grote rol. Met behulp van industriële robots kunnen organisaties kosten- en tijdseffectief verschillende verpakkingsprototypes maken. Het voordeel hiervan is dat verschillende ontwerpopties getest en verfijnd kunnen worden voordat ze massaal geproduceerd worden. De komst van de robots maakt het mogelijk om verschillende verpakkingsontwerpen te realiseren en innovatieve ontwerpen te creëren. Een voorbeeld hiervan is de honingraatstructuur.

Daarnaast speelt robotisering een belangrijke rol in het verbeteren van de efficiëntie van de verpakkingsproductie. Door gebruik te maken van deze geavanceerde en geautomatiseerde techniek kan kwaliteit worden gegarandeerd en kan tijdsefficiënter worden gewerkt. Het vouwen van karton, het inpakken van producten en het plakken van labels doen robots binnen een paar seconden. Een menselijke werknemer is hier langer mee bezig en kost daarom ook meer geld.

Innovatieve verpakkingsontwerpen

Blister verpakkingen: innovatieve verpakkingsontwerpen

Duurzame verpakkingen, zoals standaard blister verpakkingen, zijn een echte voorloper op alle duurzame verpakkingsontwerpen en -methoden. De blister verpakkingen zorgen er namelijk voor dat de behoefte van zowel de consument als de producent wordt vervuld. Hiermee worden de producten namelijk beschermd, dragen de producenten een steentje bij aan het milieu en wordt de behoefte van de consument vervuld.

Nieuwe innovaties en technieken zorgen er dus voor dat gehoor wordt gegeven aan de consument. Als organisatie is het een strategische zet om aan deze behoefte te voldoen. Niet alleen om ervoor te zorgen dat de klantloyaliteit stijgt, maar ook om kosten- en tijdsefficiënter de processtappen vorm te geven. De toekomst van de verpakkingsindustrie biedt vele mogelijkheden en verbeteringen. Ontdek wat jij met jouw bedrijf kunt doen om te voldoen aan de behoeften van jouw doelgroep.

Benieuwd naar meer innovatieve ontwikkelingen? Lees hier dan ook alle ontwikkelingen in de autobranche!

De laatste ontwikkelingen op het gebied van reclame maken

20/06/2024

Wat vaak over het hoofd wordt gezien bij renovaties

29/05/2024

Hoeveel het kost om een eigen sportschool te beginnen

27/05/2024

Dít zijn de benodigdheden voor wielrennen

24/05/2024

Scooter racing, wat is het en hoe werkt het?

22/05/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!