Is een rijbewijs in de toekomst nog nodig?

31/08/2022
|
218
rijbewijs in toekomst

Zelfrijdende auto's lijken in de nabije toekomst steeds meer mogelijk te zijn. Er zijn al verschillende experimenten met deze auto's uitgevoerd en er zijn zelfs bestaande auto's die al in staat zijn zonder hulp te rijden. Betekent dit dat we voor een technologische doorbraak staan? of laat dit nog even op zich wachten?

De opkomst van elektrische auto's zorgt voor verandering

Als je tien jaar geleden zei "Elektrische auto's worden de toekomst!", dan was de kans groot dat je werd uitgelachen. Hoewel er toen al de eerste modellen elektrische auto's op de markt kwamen, werden ze eerder gezien als iets dat gedoemd om te falen was. De directeur van Volkswagen AG en verschillende directieleden, namen het niet eens serieus en wimpelde het af als een fase die de auto industrie doormaakte.

Elektrische auto's veranderen autorijden

Anno 2022 blijkt de uitspraak van Volkswagen AG toch niet te kloppen. Op het moment van schrijven is een van de hoogst beursgenoteerde bedrijven namelijk gespecialiseerd in de verkoop van elektrische auto's. Ik heb het natuurlijk over Tesla. Dit merk werd tien jaar geleden nog gezien als een kleine innovator, terwijl het tegenwoordig velen automerken ingehaald heeft. Het geheim? Sterke technologie, het introduceren van zelfrijdende auto's en natuurlijk rete goede marketing! al deze elementen hebben ervoor gezorgd dat het bedrijf enorm gegroeid is en de consument heeft kennis laten maken met slimme technologie in auto's. Technologie die veel dingen mogelijk maakt, waaronder zelfrijdende auto's.

Zelfrijdende auto's vormen (nog) geen gevaar

Hoewel er druk geëxperimenteerd is met zelfrijdende auto's, vormt het op dit moment nog geen verder gevaar. De auto's maken namelijk nog te veel fouten en daardoor kunnen ze niet worden vervangen voor een menselijke bestuurder. Dit heeft vooral te maken met het verkeersinzicht en het vermogen om zich hierop aan te passen. Een mens beschikt namelijk over deze capaciteiten, terwijl een AI bestuurde auto dit (nog) niet heeft. Hier zal ook niet snel verandering in komen. Wetenschappers verwachten namelijk dat het jaren gaat duren voordat een robot brein gelijk of beter is dan een mensen brein.

Lees ook:  Het gebruik van poppers

Blijft een rijbewijs in de toekomst nodig?

Tot nu toe wijst alles er nog op dat een rijbewijs in de toekomst nodig blijft. We moeten namelijk nog steeds beschikken over de vaardigheden om een auto te kunnen besturen. Verder is de kans ook klein dat dit in de toekomst gaat veranderen. De enige dingen die wel kunnen veranderen is het soort rijbewijs dat je nodig hebt. Tegenwoordig zijn er namelijk steeds meer mensen die kiezen voor een automaat rijbewijs, waardoor het aantal schakel auto's afneemt. Hoewel er bij een automaat rijbewijs geen rekening hoeft te worden gehouden met een schakelbak, is er ook bij dit rijbewijs voldoende kennis nodig. Die kennis kun je alleen maar krijgen door je rijbewijs te behalen. Ofwel, zelfs in de toekomst zal een rijbewijs nog steeds nodig blijven.

Wat merken rijscholen ervan?

Doordat er steeds meer mensen kiezen voor een automaat rijbewijs, krijgen rijscholen ook minder leerlingen voor schakel rijbewijzen. Hierdoor moet een rijschool zich hier meer op aanpassen en steeds meer de focus leggen op automaat rijlessen. Deze trend is landelijk aanwezig, dus ook in Eindhoven zullen rijlessen anders uit komen te zien. Rijlessen in Eindhoven zullen daardoor meer met een automaat worden uitgevoerd, in plaats van een standaard auto.

Wat merkt de rijschool leerling ervan?

Op dit moment merkt een rijschool leerling nog weinig van deze verandering. Prijzen zijn nagenoeg nog gelijk beleven en dus is het allemaal nog niet veel duurder geworden. Of dit gaat gebeuren is nog niet zeker. Het hangt er namelijk van af of deze trend door zet en daardoor belangrijk blijft. Maar mocht je al oud genoeg zijn om rijlessen in Eindhoven of waar dan ook kunnen volgen? Dan raden wij het ten zeerste aan om dit zo snel mogelijk te doen.

Scooter racing, wat is het en hoe werkt het?

22/05/2024

Waarom teambuilding zo belangrijk is

21/05/2024

Zo rijd je veilig op de motor!

14/05/2024

Parasol vies? Zo pak je dat aan

08/05/2024

Woningruil

06/05/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!