Wat is een persoonlijkontwikkel plan?

24/11/2022
|
167
POP

Het persoonlijk ontwikkelingsplan, ook wel POP genoemd, is een afspraak die gemaakt is tussen jou en je werkgever. Hierin gaat het over jouw eigen persoonlijke ontwikkelingen. Jij moet zelf zorgen voor je eigen leerproces. Het gene waar de werkgever zich mee bezig houdt is het faciliteren van de tijd en het geld. Zorg ervoor dat je bij het opstellen van de POP, goed nadenkt. Het is namelijk serieus bepalend voor jezelf én dus ook je toekomst.

Blijven leren

Je bent tegenwoordig namelijk niet alleen op school aan het leren, je hele leven zul je jezelf moeten blijven verbeteren. Werkgevers willen namelijk steeds vaker medewerkers hebben die zich verder blijven ontwikkelen. En daar steken hun daardoor ook veel tijd in. Zoals eerder gezegd is een persoonlijkontwikkel plan voor een héle lange periode.

Wat staat er specifiek in een POP?

Zoals eerder aangegeven is een POP plan dus een soort van contract tussen de werkgever en werknemer. Hierin staan: De lange-termijndoelen van het bedrijf waar je werkt, de toekomstige, maar vooral huidige eisen met betrekking op je functie, jouw functioneren binnen het gehelen bedrijf en wat je eigen loopbaanwensen zijn.

Wat wil ik in het POP hebben staan?

Zorg ervoor dat alles wat je belangrijk vindt, ook in het POP staat. De volgende punten zijn hierbij belangrijk: Waar ben ik goed in, wat doe ik graag, wat voor type ben ik zelf, heb ik dat nodig binnen mijn functie, hoe kan ik mijn functie verbeteren, welke richting wil ik op met mijn eigen ontwikkeling, wat is mijn eigen visie, hoeveel ambitie heb ik en wat zijn die én wat wil ik nog graag leren? Handig is om hierbij bijvoorbeeld een SWOT-analyse te maken. Probeer er een eigen onderzoek van te creëren.

Lees ook:  Voeding dat goed is voor je huid

Waarom is een POP handig voor mij?

POP, moet je zien als een handleiding door je aankomende periode binnen het bedrijf. Je zult hierdoor doelgerichter bezig kunnen zijn aan je eigen ontwikkeling. Ook bijvoorbeeld als je nog twijfelt tussen twee belangrijke punten, dankzij de POP kun je beide bekijken en naderhand er je conclusies aan verbinden. Daarbij kun je ook ermee naar een nieuw bedrijf stappen, het POP fungeert dan als een soort van bewijs, van welke taken je allemaal hebt uitgevoerd.

Werkwijze van een POP

Belangrijk is dat zowel je baas als jijzelf tevreden bent met wat er in het persoonlijk ontwikkelingsplan staat. Bespreek daarom ook elkaar wensen naar elkaar uit. Mocht je niet de gewenste ontwikkelingsdoelen behalen? Maak dit dan bespreekbaar. Daarom is het ook zo dat er meestal om de drie jaar een nieuwe POP wordt opgesteld.

We hebben ook een blog geschreven over privacygevoelige informatie.

Scooter racing, wat is het en hoe werkt het?

22/05/2024

Waarom teambuilding zo belangrijk is

21/05/2024

Zo rijd je veilig op de motor!

14/05/2024

Parasol vies? Zo pak je dat aan

08/05/2024

Woningruil

06/05/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!