Rijbewijs halen: dit zijn de kosten

12/10/2022
|
212
Rijschool Limburg

Als je zestien en een half jaar oud bent, mag je beginnen met rijlessen. Een rijbewijs zal je wereld een stuk groter maken en hier bovenop zal je ook nog eens een stuk meer vrijheid hebben. Het nadeel is dat je toch al gauw 2.500 euro in totaal kwijt bent om je rijbewijs te behalen. De kans is groot dat het de komende jaren zelfs nog duurder gaat worden. De kosten zijn opgebouwd uit een aantal verschillende dingen. In deze blog nemen we je mee in de opbouw van deze verschillende kosten.

Aantal lessen

De belangrijkste factuur die bepaald hoeveel geld jij kwijt bent aan je rijbewijs is het aantal rijlessen dat je nodig hebt. Dit is afhankelijk van de rijschool. Een rijschool in Limburg zal waarschijnlijk goedkoper zijn dan een in Amsterdam. Hoeveel lessen je nodig hebt is afhankelijk van de aanleg die je hebt voor autorijden. Gemiddeld gezien hebben mensen tussen de 30 tot 40 lessen nodig. Daarentegen zijn er ook uitschieters natuurlijk. Zo heeft de nieuwe Max Verstappen misschien maar 15 tot 25 lessen nodig terwijl iemand die minder aanleg heeft toch al gauw richting de 45 tot 55 lessen nodig heeft. Het aantal lessen dat je nodig hebt is de afgelopen jaren helaas flink gestegen. Dit komt doordat er meer verkeer bijgekomen is, en doordat het verkeer dus hectischer geworden is. Hiernaast is een van de redenen dat jongeren tegenwoordig meer gewend zijn aan het gevoel van snelheid. Dit komt door videogames. Het gevolg hiervan is dat ze minder in staat zijn om goed en ver vooruit te kijken. Om dit goed aan te leren heb je weer meer lessen nodig.

Lees ook:  De wolf gespot in meerdere Nederlandse gemeentes

Prijzen van examens

Ook al lijken de prijzen van de examens laag in vergelijking met de prijzen van de lessen, je moet rekening houden met het feit dat 50 procent van de mensen de eerste keer zakt. Voor beide examens kun je dus gerust de prijs keer twee doen. De prijs van 37 euro voor het theorie-examen en 120 euro voor het praktijkexamen worden dan ineens toch anders. Ook betaal je voor een tussentijdse toets 120 euro, heb je lesboeken nodig die je kunt kopen voor 25 tot 40 euro én heb je een gezondheidsverklaring nodig die ongeveer 40 euro kost. Dat wordt even sparen dus.

We hopen je met deze blog een idee te hebben gegeven over de kosten van het halen van je rijbewijs. Wij vinden dat, als het financieel mogelijk is, je het altijd zou moeten doen. Je hebt namelijk wél een stuk meer vrijheid als je je rijbewijs hebt.

Scooter racing, wat is het en hoe werkt het?

22/05/2024

Waarom teambuilding zo belangrijk is

21/05/2024

Zo rijd je veilig op de motor!

14/05/2024

Parasol vies? Zo pak je dat aan

08/05/2024

Woningruil

06/05/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!