Zo houd je je werkomgeving veilig

06/02/2023
|
212
veilige werkomgeving

Het liefst werken we samen in een vertrouwelijke en veilige omgeving. Helaas werkt dat niet over gelijk zo. Vaak zijn er duidelijke afspraken en regels nodig om het zo vlekkeloos te laten verlopen. Hoe kan jij als werknemer dat het beste aanpakken? In deze blog lees je hoe jij jouw werkomgeving veilig houdt.

Een veilige werkomgeving begint bij jezelf

Voordat je de rest regels oplegt, is het belangrijk om zelf alles op een rijtje te zetten en de veiligheidseisen te beheersen. Van materiaal gebruik tot gedragsprotocollen. Voor het bedrijf zelf is het belangrijk dat ze ervoor zorgen dat de juiste materialen worden gebruikt, door middel van bijvoorbeeld SDS sheets. Zo blijf je constant op de hoogte van de wetgeving: ideaal voor jou en je werknemers. Zorg dat er concrete regels komen in bijvoorbeeld een handboek, waar iedereen van op de hoogte is.

Blijf communiceren

Men zegt niet voor niks: communication is key. Communicatie blijft de basis van een prettige en veilig werkomgeving. Is er iets voorgevallen? Zorg er gelijk voor dat het bespreken wordt. Als het natuurlijk niet het juiste moment is, dan kan het altijd even uitgesteld worden. Laat er echter niet dagen overheen gaan, want op die manier gaan problemen zich opstapelen. Spreek elkaar dus direct aan wanneer iemand zich niet aan de gewenste regels houdt.

Daarbij is het van belang dat iedereen open staat voor feedback. Wanneer je wordt aangesproken, is het niet om iemand de les te lezen; maar puur voor een betere samenwerking. Uiteindelijk ben je een bedrijf en dus één team, dat gezamenlijk de doelen wil behalen. Let er dus op dat iedereen weet hoe die feedback levert, maar ook ontvangt. Ook dat kan bespreekbaar worden gemaakt in de protocollen en procedures.

Lees ook:  Dit zijn de regels rondom het roken van een (e)-sigaret in het buitenland

Een veilige en vertrouwde omgeving

Het is volkomen normaal als niet iedereen zich gelijk op zijn of haar plek voelt. Probeer als leidinggevende zo veel mogelijk acties te ondernemen zodat dat wel het geval zal zijn. Kies er bijvoorbeeld voor om een vertrouwenspersoon aan te stellen, waar iedereen altijd beschikking tot heeft. Anderzijds is het goed om aan teambuilding te werken. Dit kan simpel door wekelijkse of maandelijkse borrels op kantoor te houden of activiteiten buiten het bedrijf te plannen (denk aan escaperooms of etentjes). Maar je kan het ook groot uitpakken door een weekendje naar de Ardennen te boeken. Het is de ideale manier om op een natuurlijke wijze de functie van medewerkers te identificeren en het vertrouwen te verbeteren. Creëer een werkomgeving waarvan iedereen zich bewust is dat fouten maken menselijk is en dat je als team opereert om ze optimaal mogelijk te functioneren.

Lees ook: De voordelen van camerabeveiliging.

Scooter racing, wat is het en hoe werkt het?

22/05/2024

Waarom teambuilding zo belangrijk is

21/05/2024

Zo rijd je veilig op de motor!

14/05/2024

Parasol vies? Zo pak je dat aan

08/05/2024

Woningruil

06/05/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!