De gevolgen van de opwarming van de aarde

10/01/2023
|
186
De aarde

De opwarming van de aarde hoor je steeds vaker in het nieuws. Het wordt warmer op aarde en dat brengt allemaal nare gevolgen met zich mee. Zo zijn er problemen in het Noordpoolgebied, maar ook hebben boeren last van gewassen die verdorren. Overal ter wereld zijn er mensen die last hebben van de gevolgen van klimaatveranderingen. In de perifere landen hebben ze hier de meeste last van. In dit artikel ga ik het hebben over de gevolgen van klimaatveranderingen.

Misoogsten

Landbouwgewassen reageren vrijwel meteen op veranderingen in het klimaat. Het komt echter niet vaak voor dat gewassen beter gaan groeien door warmere temperaturen. De effecten binnen de landbouw zijn over het algemeen negatief. De oogst van gewassen zoals tarwe, rijst en mais dalen ongeveer iedere tien jaar met 2 procent. De boeren in perifere landen worden hier het hardste door getroffen. Zij hebben niet genoeg kapitaal om zich om deze zaken voor te bereiden. Het komt dus regelmatig voor dat er voedseltekorten zijn in ontwikkelingslanden. Daarom is het des te belangrijker om (natuur)gebieden zo goed mogelijk te beschermen.

Weeromstandigheden worden extremer

Zoals we net al kort hebben besproken wordt de temperatuur ‘extremer’. Echter blijft het hier niet bij. Alle weersomstandigheden worden heviger. Denk hierbij aan orkanen, overstromingen, hittegolven en droogte. Het broeikaseffect heeft de balans in het klimaatsysteem verstoord. Dit is dan ook reden voor de vaker voorkomende en hevigere stormen.

Lees ook:  Zelfvoorzienend leven steeds populairder

Stijging van de zeespiegel

Ook dit zul je vast en zeker al een paar keer gehoord hebben. Door de opwarming van de aarde stijgt de zeespiegel. De oorzaak hiervan is het smelten van gletsjers. Daarnaast zet water uit op het moment dat het warmer wordt. Iedere graad dat de oceaan warmer wordt, zal de zeespiegel stijgen met één meter. En dit heeft natuurlijk ook allerlei gevolgen:

  • Meer overstromingen
  • Het afbrokkelen van kusten
  • Verzilting van zoet water

Dit was het dan, de gevolgen van de opwarming van de aarde. Er is vrij weinig aan te doen, maar het is wel iets waar we toch wel rekening mee moeten houden. Haal maar alvast een airco of terraskoeler voor buiten, want het zal de komende jaren alleen maar warmer worden.

Lees ook: wat te doen bij waterschade en manieren om je telefoon te beveiligen.

Scooter racing, wat is het en hoe werkt het?

22/05/2024

Waarom teambuilding zo belangrijk is

21/05/2024

Zo rijd je veilig op de motor!

14/05/2024

Parasol vies? Zo pak je dat aan

08/05/2024

Woningruil

06/05/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!