De meest effectieve manieren om iets te onthouden

27/09/2022
|
229
Onthouden

Of je nou bij een nieuwe baan begint en veertig nieuwe namen dient te onthouden of voor je auto theorie moet leren, veel informatie tot je nemen is zelden makkelijk. Natuurlijk, er zijn mensen met een fotografisch geheugen die alles in één oog opzicht tot zich kunnen nemen. Als je bij de andere 95% van de samenleving hoort dan heb je niet genoeg aan een enkele keer kijken. In deze blogpost helpen wij jou om effectieve manieren te vinden om iets te onthouden.

Binnen en buiten stem

Onderzoek heeft uitgewezen dat iets hardop lezen wat je probeert te onthouden bevorderend werkt. Het horen van je eigen stem tijdens het lezen van de desbetreffende informatie zorgt er voor dat je de te onthouden stof beter tot je neemt. Dit noemt men het productiviteit effect. How meer activiteit gaat in het onthouden van informatie hoe effectiever het resultaat.

De volgende keer dat je aan het leren bent voor bijvoorbeeld je auto theorie, probeer dan het volgende: Lees het hardop voor aan jezelf. Je bent wellicht geen fan van je eigen stem maar het gedeelte van je hersenen wat informatie opslaat zeer zeker wel. Iedereen leert natuurlijk anders maar het kan nooit kwaad om deze tip eens uit te proberen.

Leren door leraar te zijn

Het is je misschien al eens opgevallen: je legde iemand wat uit en onthield daardoor het opeens zelf ook beter. Dit is natuurlijk geen toeval maar wetenschap! De universiteit van Californië is er zelfs achter gekomen dat studenten beter stof onthouden wanneer ze alleen al denken het te moeten leren aan iemand anders. Twee focus groepen kregen te horen dat zij iets moesten leren. Waar groep A te horen kreeg dat dit was voor een toets kreeg groep B te horen dat dit was om iemand anders wat uit te leggen. Groep B onthield uiteindelijk substantieel meer dan groep A, dit heeft te maken met het sociale gedeelte van je brein. De sociale motivatie die komt kijken samen met de opgave om iets uit te leggen zorgt voor een niet te stoppen combinatie.

Lees ook:  Hoe bouw je merkbekendheid op?

Combineer deze tips

Als je écht goed wilt leren dan combineer je deze twee technieken. Zo vraag je van te voren of je op een moment iemand wat mag uitleggen. Vervolgens ga je de benodigde stof leren door het zowel te lezen als hardop te lezen. Vervolgens verwerk je deze informatie op een manier waardoor je het kan uitleggen aan de eerder gevraagde persoon en voilà, je bent klaar om die toets te maken.

Heb je veel geleerd van deze blog? Kijk dan ook eens naar onze blogs over auto’s wrappen en of een rijbewijs nog nodig is in de toekomst!

Scooter racing, wat is het en hoe werkt het?

22/05/2024

Waarom teambuilding zo belangrijk is

21/05/2024

Zo rijd je veilig op de motor!

14/05/2024

Parasol vies? Zo pak je dat aan

08/05/2024

Woningruil

06/05/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!