Overnachten in een vrachtwagen: zo krijg je voldoende slaap

28/11/2022
|
234
code 95

Slapen in de cabine van de vrachtwagen: veel chauffeurs doen het. Er is veel onrust rondom dit onderwerp, want wat mag er nu wel en niet? Het gaat om het verblijf in de cabine wanneer je niet aan het werk bent. Er geldt namelijk een maximale rijtijd voor chauffeurs. Vaak overnachten chauffeurs tijdens de tijd dat ze niet mogen rijden ook in de cabine van de vrachtwagen en gaan ze weer rijden zodra dit weer mag. Er gelden allerlei regels. Wat zijn die regels?

Maximale rijtijd

Een chauffeur met code 95 heeft regels. Zo geldt er een maximale rijtijd. Onder rijtijd verstaan we de tijd die een chauffeur daadwerkelijk de vrachtwagen bestuurt. Als chauffeur mag je maximaal twee keer per week 10 uur per dag rijden. Rij je meer in dezelfde week? Dan mag je verder iedere andere dag maximaal 9 uur rijden. Verder mag een chauffeur per week maximaal 56 uur rijden. Per twee weken mag je dan maximaal 90 uur rijden. Het is ook aan het bedrijf waar de chauffeur in dienst is om te kijken dat de chauffeur niet te veel gaat rijden. Verder moet het bedrijf waar de chauffeur in dienst is ervoor zorgen dat de chauffeur minimaal een keer in de maand naar huis kan.

Lees ook:  Is een rijbewijs in de toekomst nog nodig?

Maximale rijtijd ononderbroken

Ook voor de ononderbroken rijtijd van chauffeurs met code 95 gelden regels. De ononderbroken rijtijd is de totaal bij elkaar opgetelde gereden tijd tussen twee pauzes in. Het kan ook tussen de rusttijd en de onderbreking zijn. Als chauffeur mag je niet langer dan 4,5 uur ononderbroken rijden. Je bent verplicht om na 4,5 uur een pauze te nemen van drie kwartier. Wil je dat niet? Dan mag je de rijtijd ook verdelen in twee stukken. De eerste pauze duurt dan een kwartier en de tweede een halfuur.

Rusttijden

Verder moet je ook nog rekening houden met de rusttijden. In deze tijden mag je niet werken en je mag ook niet beschikbaar zijn voor je werkgever in deze tijd. De rusttijd is dus vrije tijd. Je moet dagelijks minimaal elf uur achter elkaar rust hebben.

Scooter racing, wat is het en hoe werkt het?

22/05/2024

Waarom teambuilding zo belangrijk is

21/05/2024

Zo rijd je veilig op de motor!

14/05/2024

Parasol vies? Zo pak je dat aan

08/05/2024

Woningruil

06/05/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!