Stappenplan zelf tegels leggen

03/03/2023
|
182
Houten vloer egaliseren

Tegels leggen is een klus die je makkelijk zelf kunt doen, zolang je maar weet wat je moet doen. Met de juiste materialen en een goed stappenplan kun je in korte tijd een professioneel ogende vloer of wand aanleggen. In deze blog bespreken we het stappenplan om zelf tegels te leggen!

Stap 1. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Eerst moet je gaan kijken welke tegels je wilt leggen en hoeveel je nodig hebt. De eerste stap is dan ook om te berekenen hoeveel je er moet gebruiken. Meet de oppervlakte op die wilt berekenen en voeg daarbij een extra tegels toe voor als er een paar kapot zouden gaan. Het is ook belangrijk dat je de juiste gereedschappen in huis hebt zoals, een tegelsnijder en tegellijm. Kijk ook of je de financiële middelen hier voor hebt. Maak de afweging of je nu geld wilt sparen of uitgeven.

Stap 2. Egalisatie

Als je bijvoorbeeld een houten vloer hebt die je wilt gaan tegelen dan is het belangrijk dat je deze houten vloer laat egaliseren. Dit is het egaal en glad maken van de vloer zodat de tegels er goed op passen. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk ongelijkmatigheden in de vloer komen. Wil je een houten vloer egaliseren? Klik dan op deze link om meer informatie hierover te krijgen.

Stap 3. Lijm maken/aanbrengen

Maak de tegel lijm klaar zoals op de verpakking vermeld staat. Breng tegel lijm aan op het gedeelte waar je wilt beginnen. Het is het handigste om in een hoek te beginnen. Breng niet te veel lijm aan wat deze droogt heel erg snel.

Lees ook:  Waarom investeren in een vakantiewoning?

Stap 4. Tegels plaatsen

Plaats de eerste tegel netjes in de hoek. Een kleine tip! Gebruik tegels uit verschillende dozen door elkaar. Zo vallen eventuele kleurenverschillen niet op. Druk een voegkruisje tussen de hoekpunten van de tegel in de lijm. Dit doe je zodat je elke dezelfde afstand tussen de tegels behoud. Herhaal dit totdat alle tegels zijn geplaatst.

Stap 5. Voeg de tegelvloer

Laat de tegel lijm 24 uur harden voordat je de tegels gaat voegen. Gebruik poedervormig voegmiddel en maakt die aan met water zoals op de verpakking staat. Je kunt ook zelf kant en klaar voegmiddel kopen en dan kun je de vorige stap overslaan. Probeer goed door te werken, want voegmiddel wordt erg snel hard.

Stap 6. Afwerking

Wacht totdat het voegmiddel droog is voordat je begint met het schoonmaken van de tegels. Verwijder overtollig voegmiddel en maak de tegels schoon met een vochtige doek.

Het leggen van tegels vereist wat oefening en geduld, maar met een goed stappenplan en de juiste materialen kun je het gemakkelijk zelf doen. Door deze stappen te volgen zul je in staat zijn om een mooie en professionele vloer of wand aan te leggen.

Wil je meer weten wat je moet doen bij waterschade aan je huis? Lees dan nu onze blog hierover!

Scooter racing, wat is het en hoe werkt het?

22/05/2024

Waarom teambuilding zo belangrijk is

21/05/2024

Zo rijd je veilig op de motor!

14/05/2024

Parasol vies? Zo pak je dat aan

08/05/2024

Woningruil

06/05/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!