Woning verduurzamen? Kijk of je recht hebt op subsidies

11/12/2022
|
337
Verduurzamen: zonnepanelen

Tegenwoordig is het in Nederland helemaal hot om duurzamer te gaan leven. Iedereen heeft tegenwoordig zonnepanelen, een airco, een zonneboiler of een waterpomp. Maar waarom zijn de duurzame manieren zo interessant? Je bent ontzettend milieubewust bezig en daarna bespaar je ook nog eens geld op de energierekening. Heel leuk en aardig, maar het verduurzamen van een woning is ontzettend duur. Hiervoor zijn er enkele subsidies. In dit artikel ga ik je meer vertellen over subsidies om je woning te verduurzamen.

Subsidies, regelingen en btw-tarief

Ten eerste is er een speciale landelijke subsidie die je kunt krijgen wanneer je jouw huis laat isoleren. Hieronder valt je dak, spouwmuren, vloer en ramen. Het bedraagt een vast bedrag per vierkante meter. Op het moment dat jij ervoor kiest om twee of meer isolatiemaatregelen te nemen. Dit zou bijvoorbeeld een zonneboiler kunnen zijn met isolatie. Dan kun je tot wel 30 procent van alle kosten terugkrijgen. Wanneer je kiest voor één maatregel is dit bedrag ook lager.

De tweede subsidie is een landelijke subsidie voor de aanschaf van warmtepompen, zonneboilers of een warmtenet-aansluiting. Was jij van plan om een van deze maatregelen te gaan nemen. Kijk dan even goed op internet of je hier voor in aanmerking kunt komen.

Lees ook:  De wolf gespot in meerdere Nederlandse gemeentes

Met betrekking tot het aanbrengen van isolatie krijg je ook nog een lager btw-tarief bij het plaatsen. Normaal gesproken is er een regeling van 21 procent, maar nu betaal je maar 9 procent BTW. Dit maakt het dan toch wel een stuk aantrekkelijker.

De vierde mogelijkheid is een lokaal subsidiepotje. Echter is dit bij iedere gemeente en provincie anders. Om hierachter te komen, is het slim om eens te kijken in de energiesubsidiewijzer welke subsidies er in jouw gemeente zijn.

Daarnaast kun je met betrekking tot zonnepanelen nog de BTW terugvragen van de belastingdienst. Dit kost wel wat moeite, maar je bespaart hier toch weer 21 procent mee.

Lening

Tenslotte kun je nog kijken naar een energiebespaarlening. Tegen gunstige voorwaarden kun je dan geld lenen om de maatregelen te kunnen financieren.

Dit waren ze dan, subsidies die je kunt bekijken voor je woning te verduurzamen. Misschien heb jij binnenkort wel zonnepanelen met een airco in Geleen.  

Lees ook: Wasjes draaien als een pro, auto wrappen de voor en nadelen en de gevolgen van de opwarming van de aarde.

Scooter racing, wat is het en hoe werkt het?

22/05/2024

Waarom teambuilding zo belangrijk is

21/05/2024

Zo rijd je veilig op de motor!

14/05/2024

Parasol vies? Zo pak je dat aan

08/05/2024

Woningruil

06/05/2024
© Copyright Nieuwstijl 2024
Nieuwstijl is onderdeel van 
Nieuwsbeest
hello world!